2015. április 4., szombat

Fókuszpont

Mitől lesz igazán látványos, stílusos egy berendezés? Kizárólag nagy alapterület vagy belmagasság esetén álmodhatunk róla? Feltétlenül csak vastag pénztárcával rendelkezőknek elérhető?

Nos, szerencsére nem! Átgondolt tervezéssel, megfelelő eszközökkel szinte bármilyen adottságú helyiséget stílusossá tehetünk.

A látvány kialakításának egyik alappillére a fókuszpont.

Hogy mi lehet fókuszpont? Ennek csak a fantázia szab határt. Lehet egy képzőművészeti alkotás, egy design bútor, a tér egy hangsúlyos építészeti eleme, vagy egy látványos tapéta is. A lényeg, hogy a választott elem lesz a kompozíció középpontja, ezt emeli ki a berendezés  többi része.  Mi egy karakteres tapétát választottuk a 2008-as pályázati munkánk, egy Marina-parti garzonlakás esetében.

Fókuszpontként választott fal
Megbízónk,  maximálisan szabad kezet adott mindenben, megkötöttséget csupán az jelentett, hogy – bérelt lakás lévén – komolyabb átalakításról, beépített elemek cseréjéről szó sem lehetett. 
Az egyedülálló üzletember ízlése szerencsésen egybevágott az épület külső megjelenésének stílusával, valamint környezetének igényes kialakításával. Modern, minimalista, elegáns belső teret képzelt el. 


A kis alapterület, minimál stílussal párosítva nagyvonalú, szellős teret eredményezett

A kiegészítők is fontosak a lakás hangulatának megteremtésében, hisz’ ez az a bizonyos „fűszer”, ami igazán karakteressé tud varázsolni egy adott helyiséget. A kiegészítők összeválogatásakor célunk az volt, hogy a modern design darabokat vegyítsük egy kicsit keleties jellegűekkel. A színek és a letisztult formák összhangja, valamint a funkcionalitás szem előtt tartása adja a lakás férfias, karakteres megjelenését.


Fehér falak, és fényes felületek teremtik meg a tágasság érzetét


Az ágyvég is egyedi asztalos munka

Nagy örömünkre szolgált, amikor a megbízónk két évvel később felhívott és elmesélte, hogy költözést tervez, a lakás teljes berendezését a bérbeadó megvásárolta tőle a fotókkal együtt, mert felismerte, hogy a tetszetős berendezéssel és a profi fotókkal gyorsabban és magasabb áron tudja tovább értékesíteni az ingatlant.
Külföldön ennek az ingatlan értékesítést segítő módszernek már több éves gyakorlata van, home staging néven.



Lakberendezés: Fanatic Home Desig 2007 (Vincze Bogi, Mihály Léna)
Fotók: Berényi János
Publikálva: itt