2015. augusztus 29., szombat

Nem mellékes


Azt gondolhatnánk, hogy a lakás legkisebb helyiségének berendezése  egyszerű, szinte már gyerekjáték. Azonban sokan, amikor szembesülnek a szaniter és csaptelep kínálat bőségével, elbizonytalanodnak.

Öt fő szempontot kell összehangolnunk ahhoz, hogy funkcionálisan korszerű, és esztétikus legyen a végeredmény:

  • Víztakarékosság
  • Könnyű tisztíthatóság
  • Garanciális és szervizelési feltételek (főleg csaptelepek esetén)
  • Dizájn
  • Megfelelő árfekvés



Víztakarékosság


A víztakarékosságról többféle módon is gondoskodhatunk:



  • Két mennyiséges öblítőtartály nyomógombbal (évente akár 67 %-os víz megtakarítást is eredményezhet a hagyományos tartályokkal szemben)
  • Mélyöblítéses WC kialakítással (kisebb vízáramlást, és ezzel kevesebb vizet igényel mint a laposöblítéses)
  • Víztakarékos csapteleppel a kézmosóhoz (levegőt kever a vízhez, amivel kevesebb vízátfolyással azonos vízáramlást érzékelünk)




Tisztíthatóság



Ebben a kérdésben egyértelműen a fali kialakítású WC a favorit, párosítva a mélyöblítéses kialakítással, melyből -nem mellékesen- a szagok is kevésbé terjednek. Új építésű közösségi helyeken már szinte csak ilyet találunk, bár a visszafröccsenés miatt nem mindenkinek jön be.


Sőt, még ez is überelhető: Új innováció a perem nélküli WC kialakítás, ami egyaránt megfelel a víztakarékosság és könnyű tisztíthatóság elvárásának. Tetszetős megjelenése széles körű elterjedésével valószínűleg tovább fokozódik, az ára még igen borsos, 40.000.- és 100.000.-Ft közötti. 




Nincs elérhetetlen beugró rész, ahol vízkő és baktériumok telepedhetének meg







Garanciális és Szervizelési feltételek


Vásárlás előtt tájékozódjunk a garanciális feltételekről, és a szervizhálózatról. Ez különösen akkor fontos, ha barkácsáruházból tervezzük a beszerzést! Csaptelepek esetén 2 év a törvényben foglalt szavatossági idő, de az igazán komoly gyártók ezt 3-5 évre is biztosítják, valamint vállalják, hogy probléma esetén díjmentesen házhoz mennek, és gondoskodnak a meghibásodott csaptelepek cseréjéről.




Dizájn és árfekvés


Nos, igen, egyenesen arányos. De! Jó ízléssel, merész választásokkal, a kevesebb pénz simán pótolható. 

Időtálló jó tanács erre talán nem létezik, mert ami tegnap még elképesztően újszerű, és ettől menő volt, holnap már lehet, hogy éppen unalmas.
Azért persze, vannak örök igazságok. A világos színek és a minél kisebb csempe, tágítja a teret, épp úgy, mint a fényes felület a mattal szemben. Nem kell a padlótól a mennyezetig csempézni, inkább válasszunk mosható festéket, és kisebb felületre dögösebb mozaikot, ami egy egyszerű Alföldi porcelánnak is elegáns hatást kölcsönöz. Utoljára hagytam  a két legfontosabbat: MAKULÁTLAN TISZTASÁGOT és FÉNYT, de sokat! :)

Azért álljon itt néhány jó példa, a nagyszerű egyszerűségre:



Kép : pinterest







Kép: Pinterest
Kép: Pinterest

A mai építési szabályok szerint, nem készülhet mellékhelyiség kézmosó nélkül. Azonban a '80-as évek előtt épült lakásokban még szép számmal akadnak olyanok, (leginkább panelek, régi bérházak) ahol a WC ugyan külön helyiségben van, de kézmosásra csak a fürdőszobában van lehetőség. Ahol csak lehet, érdemes legalább hideg vizes kézmosót kialakítani. A jövő persze afelé mutat, hogy a víztakarékosság jegyében, WC öblítésre nem fogunk ivó vizet pazarolni. E tekintetben is pár évtizeden belül elterjed a már használt, tisztíott víz újrahasznosítása.