2017. március 8., szerda

HOME STAGING





Mostanában zsinórban lakások eladásra való felkészítésében segédkezem (most is épp folyamatban van egy 23 m2-es garzon), ezért gondoltam összeszedem a home staging alapjait. Igyekszem ezzel megmutatni a dolog sokrétűségét, és hogy milyen sok eszközzel segíthetjük a rövid átfutási idő és a legkedvezőbb ár elérését.

Legfontosabb cél, hogy kitűnjünk az óriási kínálatból és hogy megmutassuk a lakás legszebb arcát. 


Íme lépésről lépésre a teendők:



CSOMAGOLJ, LOMTALANÍTS! 


Vedd előre azokat a dolgokat amiket ritkábban használsz, (pl: a könyveid nagyobb része, vagy az adott évszakban egyáltalán nem használt holmik) Amire már nincs szükséged dobd ki, ajándékozd vagy add el!

Ez egyrészt azért jó, mert lelkiekben is kezded valóban elengedni a lakást, hiszen ez egy kicsi (inkábbb NAGY) stressz. A sok szép emléket örző falakat ott hagyni, egy adott életszakaszt lezárni. Plusz, azért -lássuk be- elég idegtépő a sok apróságot vagy nagy dolgot átválogatni és becsomagolni. Nem ragozom tovább, ki kell nyivánítani tettekben is, hogy: -Igen, kész vagyok továbblépni!  
No, és ennek ott van az otthonunkra gyakorolt hatása ami SZELLŐSebb tereket eredményez, nagyobbnak mutatva az adott helyiséget. Így a leendő vevő jobban bele tudja magát és a saját dolgait képzelni. Sőt, MEGKÖNNYÍTI a következő lépést.










kép forrása:http://www.elmueble.com/ideas/decoterapia/aprende-ordenar-como-haria-profesional_40158


TAKARÍTS! 


Csinálj egy alapos nagytakarítást, vagy akár egy tisztasági festéstől se riadj vissza!
Használj halvány színeket, de ne csak fehéret, mert a nagy, világos tereknek valóban jól áll, a kisebb, kevesebb fénnyel rendelkező szobák azonban ridegebbnek hathatnak tőle !
Javítsd ki az apróbb hibákat. (csöpögő csap, nyikorgó ajtózsanér stb.)






DEKORÁLJ!


Ha már megvan egy rendezett, tiszta, szellős alap, finom dekorációval könnyű megragadni a hirdetések között böngésző figyelmét. Legfontosabb "a kevesebb, több" elve! Néhány jól megválasztott díszpárna, egy csokor friss virág, néhány gyertya, egy szépen terített asztal magára vonzza a figyelmet. De van még számos más lakberendezői fogás amivel irányíthatod a figyelmet. Ilyen például a megvilágítás. A kiemelni kívánt részekre elhelyezett dísztárgy, kép, stb. külön megvilágításával odavonzzuk a figyelmet (más, esetleg gyengébb részekről pedig elvonjuk).



kép forrása:https://hu.pinterest.com/pin/347762402461738485/





kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/301037556327619256/





KÉSZÍTS JÓ MINŐSÉGŰ FOTÓKAT!



Fotózásra válaszd azt az időpontot amikor a lakás a leginkább BENAPOZOTT, keresd meg a helyiségben azt a pontot, ahonnan a legnagyobb teret tudod befogni (ez általában az egyik sarok).



kép forrása:http://www.elmueble.com/ideas/decoterapia/donde-pongo-la-tele_19834

kép forrása:https://hu.pinterest.com/pin/215821007121944792/

Enteriőr fotózásnál érdemesebb alacsonyabb nézőpontot választani, (kb. mintha a kanapén ülve készítenéd a fotót) így MEGHITTebb, BARÁTSÁGOSabb lesz a kép hangulata.

Fotózás idejére és az érdeklődők fogadásakor is azokat a dolgokat, amit nap mint nap használsz, tedd el. Lényeges, hogy minél személytelenebb legyen a tér, ez is a vevőjelöltet segíti abban, hogy a saját életét láthassa bele. Nagyon konkrétan a fürdőszobában például azt jelenti, hogy egy használatban lévő törülköző sem lehet elől csak ami friss ropogós "szálloda hatású".

KÉSZÍTS MÉRETARÁNYOS ALAPRAJZOT!


A jelenlegi állapot pontos rajzával megkönnyítheted, hogy az érdeklődő tájékozódhasson a térkapcsolatokról, a helyiségek arányáról. Az igazán profik azonban készítenek még egy rajzot, ahol bemutatják a lakásban rejlő potenciált, átalakítási lehetőségeket. (pl. egy tágasabb szoba amerikai konyhás nappalivá alakításával a konyhából egy plusz szobát lehet nyerni, vagy a helyiségek átszervezésével korszerűbb elrendezés kialakítása, stb.)



ÍRJ RÉSZLETES, RELEVÁNS INFORMÁCIÓKAT TARTALMAZÓ HIRDETÉSSZÖVEGET!


Nem kell néhány mondatra szorítkozni, aki komoly érdeklődő, az szívesen tájékozódik előre! Bátran írj bővebb információkat! Térj ki a lakás műszaki állapotára, rezsiköltségekre, emeld ki otthonod minden
előnyét (lokációt, benapozottságot, tágasságot, nagy belmagasságot, kinek mi van)!

Társasház esetén a ház előnyös adottságait is felsorolhatod pl. szép, karbantartott homlokzat, pozitív költségvetési mérleg, tervbe vett felújítások, stb.



Belátom sok munkával jár, de tapasztalatból mondhatom, megéri! Az eddigi rekord: sikeres felkészítés után az első érdeklődő szinte alku nélkül azonnal vitte a lakást, erről (itt) már írtam.