2017. március 25., szombat

HOME STAGING, hogyan fogjunk hozzá?





A home staging első és egyben legfontosabb kérdése a mérték. 
Csináljunk egy komplett felújítást eladás előtt? Épp csak rakjunk rendet? Vagy a kettő kombinációja éri meg legjobban? 
A döntéshez azt kell tudnunk, hogy mi az elsődleges cél, az eladás gyorsítása, vagy a lehető legmagasabb ár elérése, valamint azt is tisztáznunk kell, hogy milyen anyagi lehetőségei vannak az eladónak.
Ha ez világossá válik, akkor már könnyű választani az alábbi fokozatok közül.

1. A legegyszerűbb felkészítés. 

Konzultáció az eladás folyamatáról, lomtalanítás, alapos takarítás, enteriőr styling, fotózás, releváns információkat tartalmazó hirdetési szöveg megírása, meghirdetés.  Ezt akkor szoktam javasolni, ha az eladás nagyon sürgős, vagy ha nem áll rendelkezésre befektethető pénz. 

2. Kisebb befektetéssel elvégzett felkészítés.

Ez a leggyakoribb eset, és a legváltozatosabb, hogy  milyen munkát és mennyi anyagi ráfordítást igényel. Az egyszerű függöny cserétől kezdve, a tisztasági festésen át,  a burkolat javításig (esetleg cseréig) sok minden benne lehet, az adott lakásra szabva. Legtöbb esetben a lakás értékének 1-3 %-át érdemes a javítási-felújítási munkákra fordítani ahhoz, hogy jelentősen (10-20%-kal) magasabb értéken keljen el az ingatlan.


3. Teljeskörű felújítás a legmagasabb ár elérése érdekében.

Ezt leginkább ingatlan befektetők választják, hiszen sokrétű hozzáértést, biztos ízlést (vagy lakberendezőt) igényel és megfelelő mennyiségű tőkét. Ugyanis ez esetben az értéknövekedést teljes átalakítással lehet elérni, korszerűbb térszervezéssel, helyiségek funkció váltásával stb., kihozva az adott ingatlanból a lehető legnagyobb benne rejlő potenciált.
Laikusoknak kockázatos, mivel a megtérülés előre csak becsülhető. Komoly hozam a kiváló lokációjú lakásoknál várható.

Az alábbi 23 m2-es garzon előtte-utána képekből kitaláljátok melyik módot választotta a tulajdonos?






Fotó: Révész Zsuzsa


Fotó: Révész Zsuzsa


Fotó: Immo 1 Ingatlan Iroda




A fenti képeken jól látszik, hogy mekkora jelentősége lehet egy függöny cserének. A sötét színű voile függöny nem kicsit fogta vissza a fényt.



Fótó: Révész Zsuzsa



Fotó: Immo 1 Ingatlan Iroda

A sok személyes holmi elpakolásával, (bedobozolásával) a bútorok átrendezésével lényegesen szellősebb könnyedebb lett a tér. Természetes, hogy az otthonunkban nincs folyamatosan katonás rend, azonban ha eladásra kíáljuk a lakást, akkor elengedhetetlen követelmény fotózáskor és az érdeklődők fogadásakor egyaránt.



Fotó: Révész Zsuzsa







Fotó: Immo 1 Ingatlan Iroda

A galériát szinte súlytalanná varázsolta a fehérre festés. Egy napos munka volt, szerintem megérte a fáradságot.




fotó: Révész Zsuzsa 






Fotó: Duna House Ingatlan Iroda


Néha magam is meglapődöm, hogy az ingatlanközvetítők miért nem képzettebbek ezen a téren, hiszen nekik is érdekük, hogy minél magasabb áron és minél rövidebb idő alatt keljen el az ingatlan.
Véleményem szerint érdemesebb a közvetítési díj egy részét a felkészítésre fordítani, a fennmaradó részéből pedig inkább csapjunk egy lakásbúcsúztató bulit baráti tárasággal!